Activiteiten
Ochtend: reis naar Managua en aankomst in airBNB hostal Azul.
Middag: geluncht in lokale tent en stad verkent.
Avond: over de boulevard gelopen en biertjes gedronken in \240Puerto Salvador Allende.
De dag
Mijn reis naar Managua - de hoofdstad van Nicaragua - duurde 28 uur, dat had ik niet helemaaal door toen ik het boekte, maar ik heb het overleefd haha. Ik vertrok de 22ste om 8:00 AM uit mijn hostel in Buenos Aires, vloog van daar naar Panama en vervolgens naar Costa Rica, waar ik van 7 PM tot 2:30 AM heb gewacht om in te checken en na incheck heb ik een beetje geprobeerd te slapen bij de gate.
Voor het slapen, nog even gebeld met Nederland: eerst met mama en later een groepsgesprek met papa en Lisanne (Pierre nam helaas niet op).
Om 9:00 AM kwam ik aan bij de AirBNB van Rebeca (we hebben een spetterende afscheidsfoto met Rebeca op dag 2 dus daar kan je haar zien). Aardig vrouwtje met 3 leuke hondjes. Zo zag de Air BNB eruit.
Ik wilde nog snel even slapen voordat Lonneke zou aankomen. Rebeca bood mij koffie aan, maar dat wilde ik niet (vanwege het slapen), dus is vroeg om thee, waardoor zij begon te lachen en zei: Chica, en Nicaragua solo café!
Heerlijk dutje gedaan en om 1300 kwam Lonneke aan in het hostel.
We kregen heerlijk frisse watermeloen van Rebeca.
Lon deed een dutje en ik las uit de door haar meegebrachte Lonely Planet over Nicaragua.
Ironisch genoeg: we hebben Chili gemeden vanwege de protesten daar, maar moesten van Rebeca horen dat Nicaragua op dit moment zich in een politieke crisis begint, dus we hebben de ene shit gemeden om in de andere terecht te komen. We hadden dat vantevoren niet echt door, aangezien het land niet in het nieuws in met protesten en op de site van de Rijksoverheid stond er niet (in ieder geval niet opvallend) iets over.
Wat is er aan de hand in Nicaragua: in 2018 heeft de huidige president (Ortega - die ooit een van de gezichten was van de beweging die het land heeft bevrijd van de dictatuur van Somoza) heeft de wet aangepast, zodat hij een derde termijn als president kon doen en hij heeft ook gesjoemeld met de uitkomst van de verkiezingen. Protesteerders - met name studenten - gingen de straat op en de politie trad hard op. Meerdere prostesteerders kwamen om. Daarna is de politie heel actief geworden op straat: ze rijden overal rond en houden de burgers in de gaten (volgens verschillende mensen die we hebben gesproken). Er kan dus niet geprotesteerd worden en daarom is Nicaragua ook logischerwijs niet in het nieuws. Er gebeurt niks - het is een impasse. De mensen houden zich stil omdat ze bang zijn voor geweld.
Rebeca leek nogal bezorgd over het feit dat wij (midden op de dag) zelf over straat wilden lopen en ergens gaan lunchen en vroeg of ze mee moest lopen naar het restaurant (2 blokken verderop), maar dat leek ons niet echt nodig. Uiteindelijk was het ook het prima.
Eerste lunch met lokale gerechten. We hadden ook nog een ander bord met allemaal lokale hapjes, erg lekker. Er was iets cripsy/gefrituurd, wat ik heel lekker vond, maar toen ik Lon zei dat ze het ook het moest proberen, zei ze: “hmm i think that is a fried pigs ear.” Ok, voortaan dus eerst even beter kijken voorrdat ik hongerig iets begin te eten.
En twee Nicaraguaanse biertjes. Toña raden we niet aan, maar Victoria (en dan het ‘Maestro’ biertje) is onze favoriet geworden.
We pakten na de lunch een taxi (de buurt waar we door liepen voelde niet meer helemaal veilig) naar het begin van avenue Bolivar.
Van eind november tot 10 december is het Purisima festival; hierbij staat Maria centraal, dus de hele Avenida stond vol met stellages zoals deze.
We liepen de avenue af richting de boulevard en bekeken onderweg enkele bezienswaardigheden (monumenten en parken) uit de Lonely Planet.
Vlak voordat ik deze foto nam, waren we op zoek naar een bepaald monument en dus nam ik even een short cut door het gras. Opeens begon Lon te schelden en springen en ze sprintte weg. Bleek dat ze in een mierennest was gaan staan: ze voelde iets op haar voet, keek naar beneden en haar halve schoen zag zwart, dus ze dacht dat ze in de modder had gestaan (het was al een beetje donker), maar het prikte enorm en toen ze haar voet op de grond stampte viel de helft eraf en had ze door dat het mieren waren. Snel schoen en sok uitgetrokken en water eroverheen, maar wel wat vervelende bulten aan over gehouden. Het goede nieuws: Eindelijk kwam het tube’tje \240afterbite creme, dat ik al 2 maanden mee sleur, van pas!
Het hoofdplein met het Museum Nacional en de halfingestorte cathedraal. Ze waren al helemaal voorbereid voor 2020.
Voor een arm land (tweede op de lijst van centraal Amerika) hebben ze echt idioot veel lichten en versiering hangen overal.
De cathedraal: alleen de buitenste muren zijn nog intact, de binnenkant is ingestort tijdens een aardbeving en nooit hersteld. In de lonely planet prachtig omschreven als:
“the cathedral without a center in the city without a heart”.
Managua is een wat gekke stad; veel straten hebben geen namen en de stad heeft geen ‘hart’. Het is de hoofdstad van Nicaragua geworden, omdat er een strijd bestond tussen de twee grootste steden van Nicaragua (Granada en Leon) over welke stad de hoofdstad moest worden, omdat ze er niet uitkwamen, werd Managua aangewezen als neutrale hoofdstad.
Poëzie is een groot onderdeel van de cultuur in Nicaragua en de meest bekende poëet, Ruben Dario, zie je op veel plekken terug. Dit is een beeld van hem dicht bij het hoofdplein.
Aangekomend bij de boulevard: meer random verlichtingen. Ook liepen er al kerstmannen rond om met mensen op de foto te gaan.
Puerto Salvador Allende: aan de boulevard, je moet een kleine entree betalen voor dit gebied met een heleboel schattige lokale restaurantjes en barretjes. We dronken een Victoria biertje en namen een taxi naar huis.